Savannah Kat

Wij hebben na een ruime tijd van voorbereidingen ons nader verdiept in de Savannah Kat en vervolgens hebben we besloten om te beginnen met de aanschaf van enkele Savannahs, waarbij een zorgvuldige selectie is gemaakt van geschikte fokdieren, zodat wij op een verantwoorde wijze kittens van dit schitterende ras kunnen aanbieden. Nagenoeg alle fokpoezen en katers stammen af van de wereldberoemde en stichter van het ras , de A1savannahs cattery uit Amerika.

Inmiddels kunnen we stellen, dat we een toonaangevende cattery zijn en over goede (bewezen) fokcombinaties kunnen beschikken. Wij fokken dus niet om het ras te vermeerderen, maar hebben tot doel om het ras te verbeteren en te versterken. Ook de internationale samenwerking en uitwisselingsprogramma met gelijkgestemde cattery’s werpen nu duidelijk hun vruchten af.

Cattery’s die constant dezelfde combinaties doen, zijn aan het vermeerderen en hebben schijnbaar niet het doel om wezenlijk bij te dragen aan het ras.

Kijk eens op: youtube videos

Onze resultaten

Als eerste binnen Nederland zijn wij er in geslaagd om meerdere combinaties  met Serval x Savannah uit te voeren en zo zijn we dus in staat om F1 generaties te kunnen fokken van 51%-77%. Ook een ruime keus in Serval Katers is al geruime tijd gerealiseerd met de daarbij behorende resultaten. Wij beschikken over alle generaties (F1 t/m F5 en SBT ) in voldoende mate om het ras te versterken en te verbeteren.

Wij wensen uitsluitend te fokken met de combinatie Savannah x Savannah en zonodig verantwoorde outcrosses. Dus zo weinig mogelijk, dus eigenlijk geen gebruik te maken van andere rassen, zodat er uiteindelijk uitsluitend raszuivere Savannah Kittens zullen worden geboren. Het zal duidelijk zijn dat dit de nodige investering in tijd en geld met zich meebrengt. Maar we maken met rasse schreden erg grote vorderingen.

Wat is een Savannah Kat?

Een Savannah Kat is oorspronkelijk een kruising tussen een Serval en een huiskat. Door deze kruising hebben de Savannah een lichaam als een Serval en zijn ze in karakter niet verschillend met een normale huiskat. Hun atletisch lichaam verteld, dat ze over een enorme sprongkracht beschikken en dat maakt ze ook anders dan een normale huiskat. Het is één van de jongste kattenrassen en er zijn nog niet veel fokkers wereldwijd, wellicht een kleine 100. De Felial Savannah worden aangeduid met een F en een nummer. Hoe lager het nummer, des te dichter staan ze nog bij de Serval.

Onderstaande percentages worden gefokt door ons. (andere cattery’s hebben andere percentages, zie HIER)

  • Bij een F1 is er nog 53% – 77 % Serval aanwezig
  • Een F2: 29% – 42% Serval
  • En een F3: 17% – 22% Serval
Savannah Kat F1

foto: F1 Savannah Poes (77%) 

Wat is een Savannah SBT?

Een Savannah SBT komt uit een fok wat minstens 4 generaties van de Serval is verwijderd en waarvan alle ouderdieren van een Savannah afstammen. Je zou kunnen zeggen, dat er dan een reguliere Savannah is geboren met 5 generaties pure Savannah afstamming. De A1savannah Cattery in Amerika is één van de eersten die dit hebben kunnen realiseren. Overigens waren zij ook de eerste, die de oorspronkelijke kruising Serval x huiskat hebben weten te realiseren en tevens de eerste F5 katers hadden, die vruchtbaar waren. Bij een SBT is het meer voorspelbaar hoe groot een Savannah gaat worden. Ook zijn ze rustiger en zijn ze een perfecte keuze om samen met andere huisdieren en kinderen onder één dak te wonen.

Huisvesting

Regelmatig bereiken ons vragen of een Savannah Kat, net als sommige huiskatten, losgelaten kunnen worden. We vergelijken het wel eens met een topruiter, die laat zijn top-paard toch ook niet los in de bossen op de Veluwe, omdat het dan even lekker kan scharrelen in het bos.

Ook zouden wij het als fokker niet accepteren, dat een door ons met zorg gefokte kitten zou worden losgelaten met alle risico’s van dien. (besmetting met ziekten en de kans om overreden te worden)

U dient een Savannah een buitenkooi ter beschikking te stellen, zodat hij/zij lekker naar buiten kan en indien gewenst weer naar binnen. Dit hoeft niet een enorm bedrag te kosten, met wat handigheid is dat relatief goed te doen. Een Savannah Kat wil graag, net als andere katten, graag even buiten in de zon liggen, de wind ruiken en kijken naar alles wat hem interesseerd.

Stand van zaken van Heden en de Toekomst:

Wij zien nu, dat er in een groot tempo in Nederland, maar ook in Duitsland, fokkers zijn, die zich op ons ras werpen. De goede daargelaten, maar het gros wil proberen door de toch hoge prijzen om Savannah Katten te fokken. Het komt bij hun er schijnbaar niet op aan welke kwaliteit zij daarbij voort brengen. Veelal wordt er gefokt met minder fraaie exemplaren en dekkingen met katers uit andere rassen is daarbij heel gebruikelijk. Probeer dat soort fokkers te mijden als u op zoek bent naar een kwalitatief goede Savannah Kat. Een Savannah hoort er uit te zien als een Savannah, deze heeft spots en geen rozetten en/of strepen en vooral ook geen marble, het fokken van lage generatie Savannah met andere rassen is hierbij de grootste boosdoener. Kijk hier dus zeer goed mee uit.

Een aansluiting bij een vereniging geeft geen enkele kwaliteitsgaranties, echter de cattery’s die aangesloten zijn bij Rasvereniging Savannah Kat hebben de intentie om kwalitatieve goede Savannah katten te fokken.

Inmiddels gaat de ontwikkeling van het ras heel snel. Door onze intensieve samenwerking met een andere buitenlandse cattery’s ontstaan nu zeer bemoedigende resultaten. Inmiddels maken we gebruik van meerdere SBT dekkaters en hebben wij internationaal een ruim arsenaal  ter beschikking. 

De hoogte van de Savannah Katten (F3, F4, F5 en SBT) zijn bij ons aanzienlijk toegenomen.  

Hoe groot wordt een Savannah Kat?

De laatste tijd gaan veel nieuwsberichten over de zgn. superkatten welke uit Amerika worden geïmporteerd. Er ontstaat een beeld, dat een Savannah Kat ongeveer zo groot zou moeten zijn als een Cheetah of Poema of nog groter, dit is echter niet correct.

Nu is het wel zo dat de mens al sinds de oudheid, de behoefte heeft gehad om een grote kat te willen temmen en als vriend te kunnen beschouwen. Toegegeven dat er grote exemplaren Savannah Katten bestaan en des te meer Serval bloed er nog in de Savannah aanwezig is, des te groter is het exemplaar. Dus per definitie is een F1 Savannah groter dan een F2, enzovoort. Ook tussen een kater en een poes is er een aanmerkelijk hoogte verschil. Een mannetje (kater) F2 of F3 is groter als een reguliere huiskat. De poezen zijn doorgaans iets groter als reguliere huiskatten. F1 en F2 hebben meestal een gewicht tussen de 8 en maximaal 11 kg. De F3 en F4 Katers kunnen toch ook nog wel de 7 kg halen. Savannah Katten zijn langzame groeiers en hebben pas op hun derde jaar de volledige hoogte en gewicht bereikt.

Even voor de duidelijkheid:

  • F1 Kater kan tussen 40 en 45 cm schofthoogte worden. (bij ong. 53 – 56% Serval)
  • F1 Kater met een percentage van bijv. 75 – 77% kan een schofthoogte van bijna 60 cm bereiken.
  • F1 Poes en F2 Kater tussen 35 en 40 cm.
  • F2 Poes en F3 Kater tussen 30 en 35 cm.
  • F3 Poes, F4 Poes en Kater en F5 Kater en Poes zijn van een normaal formaat kat.
Grootte Savannah Kat
Savannah Kat F3

<< Hiernaast een foto van een door ons gefokte F3 kater Thimba van 13 maanden en nog niet volwassen.

Natuurlijk zijn er afwijkingen ten aanzien van bovengenoemde maten en gewichten. Het is vooraf niet te garanderen hoe groot een  poes of kater zal gaan worden. Garanties zijn daarop niet mogelijk.

Hoe is het karakter en temperament van een Savannah kat?

Een Savannah kat is een echte persoonlijkheid met een lekker open karakter. Ze zijn erg intelligent en leren dan ook zeer snel. Ze mogen erg graag buiten zijn en spelen met alles wat ze tegen komen. Niet zelden vinden ze het apporteren van hun speelgoed net zo leuk als een hond en kunnen dit oneindig lang volhouden. Dit hondenachtige gedrag zie je ook uit het volgen. Dat maakt het ook, dat zij doorgaans eenvoudig leren om in een tuigje mee te wandelen. Hun favoriete baasje volgen ze als een hondje. Ze blijven erg speels. Nog een belangrijk verschil met de meeste katten…… ze houden van water en spelen er graag mee en in. Geef ze bij warm weer een badje met water en je hebt een prachtig schouwspel. Let op: Wanneer de eerste Savannah Kat over uw drempel is, volgt er vaak nog èèn.

Hoe sociaal is een Savannah?

Een Savannah Kat is net als alle katten ten opzichte van kinderen erg sociaal, mits zij hen respectvol behandelen. Ook ten opzichte van andere huisdieren gedragen zij zich volkomen sociaal. Zoals veel andere katten, slapen ze ook graag bij je in bed, maar dat moeten ze natuurlijk wel zelf willen. Samen met de hond of de oudere huiskat in de mand vinden ze ook  normaal. Overigens geldt hiervoor wel als voorwaarde dat de kat als kitten al goed gesocialiseerd moet zijn. De fokker speelt hierin dus een heel belangrijke rol.

In het boek ”De Savannah Kat” , waar cattery Nevasirags ook een hoofdrol in speelt, staat uitgebreid beschreven wat het socialiseren van kittens inhoudt en waarom een goede socialisatie bij dit ras – en dan met name bij de hogere generaties – extra belangrijk is. 

Voeding en Gezondheid

Een Savannah wijkt niet af van een normale huiskat. Bij een goede verzorging, huisvesting en voeding kunnen aandoeningen en ziektes voorkomen worden.

Savannahs hebben dezelfde (inactieve) entingen nodig en eten ook hetzelfde. Natuurlijk is kwalitatief hoogwaardige kattenbrokken een vereiste en bijvoeren kunt u doen door middel van kippenvleugels, kippennekken, eendagskuikens of kwartels. Geef uw kat nooit geen varkensvlees. Er zijn varkens die een bepaalde type virus bij zich dragen, die levensbedreigend voor katten kunnen zijn.

U moet net als elke andere kat nooit uw kat ontdoen van zijn klauwtje/nagels, dit achten wij als een ernstige vorm van dierenmishandeling. Wij zijn daar sterk op tegen.

Dode Vaccin

De Savannah kat moet ingeënt worden met het dode vaccin. Op het dood vaccin zelf zit geen intact virus. Omdat het virus niet in tact is kan het zich niet voortplanten en wordt de kat er ook niet ziek van. Vraag de dierenarts 2 of 3 weken van te voren, als u wilt vaccineren, of ze het dode vaccin op voorraad hebben.

Na de vaccinatie kan de kat wel ziek worden van de toevoegingen van stoffen in het vaccin. Deze stoffen zijn echter nodig om het immuunsysteem aan te zetten tot reactie. Bij het ziek worden denk aan koorts, braken en lusteloosheid. Meestal is dit na één of twee dagen wel weer over.

Wat kost een Savannah kat?

Het kost veel moeite en tijd om kwalitatief een goede Savannah kat te fokken. De prijzen zijn vergeleken met andere rassen wel hoger. De prijs is afhankelijk van de show/fokkwaliteit en de wenselijkheid om te fokken. Prijzen vanaf 1000 euro en kunnen afhankelijk van kwaliteit behoorlijk oplopen. Voor richtprijzen klik HIER.

Waarom kost een F1 Savannah meer als een serval?

Het is buitengewoon moeilijk om een dekking van een Serval x Savannah te doen. De F1 kittens, die hieruit geboren worden, daar zijn alleen de poezen vruchtbaar van, terwijl het nest veelal uit niet meer dan 2 kittens bestaat. Gevolg is, dat alleen de poezen kunnen worden ingezet voor de fok van de F2 generatie. Verder is de draagtijd van een Serval 67 tot 77 dagen en van een huiskat 58 tot 67 dagen. Dat hierbij wat verkeerd kan gaan is duidelijk. Een Serval tolereert in de meeste gevallen ook geen nieuwe katten in zijn omgeving, zodat alleen de poezen, die hij geaccepteerd heeft gedekt kunnen worden. Ook onder deze poezen is het maar de vraag of hij daar geïnteresseerd in is.

Uiteraard is een F1 spectaculair mooi. Zie de foto hieronder van een door ons gefokte F1. Denk altijd goed na voor u een huisdier aanschaft. Laat het nooit een impulsieve aankoop zijn. U draagt de zorg over uw kat in goede en slechte tijden en dat duurt veelal zo’n 15 jaar!! Maar ook een F2 Savannah is fantastisch om naar te kijken, zie foto hieronder. Of een F3, ook heel erg fraai.

Welk voordeel geeft een Savannah F1 of F2 t.o.v. de Serval?

Een Serval kun je niet alleen maar in huis houden, omdat deze gaat sproeien in huis. Een Savannah kat is echter zindelijker en tammer en heeft minimaal 50% invloed van een gedomesticeerde kat. Een F1 of F2 is dus behoorlijk gemakkelijker in huis te houden.

Prijzen

Nogmaals de prijzen van een Savannah kat zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit, afstamming (hoge of lage Foundation) en of deze voor de fok gaat worden gebruikt.

Officiële Rasvereniging

Er is door een aantal fokkers een officiële rasvereniging opgericht. De Rasvereniging Savannah Kat behartigt de belangen van de Serval en de Savannah. Op deze website kun je nog veel meer informatie vinden over de Savannah en de Serval.