Welke generatie Savannah is geschikt voor mij?

Wat is nu de aanduiding met een F en wat betekend dat nu eigenlijk?

Savannah Kittens worden veelal aangeduid met een F en een nummer. F1 wordt geboren uit een Serval Kater en een Savannah Poes. Dus een Serval x een Savannah Poes, stel F4 Poes (12%) dan worden er geboren (100% + 12% = 112% : 2 dus zijn F1 Kittens met een percentage van 56%

U telt meestal vanuit de moeder:

 • Dus een F1 Moeder krijgt F2 Kittens
 • Een F2 Moeder krijgt F3 Kittens enz.

Een ouderdier met het laagste getal bepaald dus.

Wat is verstandig om te kiezen?

Het is een veelgestelde vraag. Vaak wenst een aspirant koper een grote Savannah Kat en komt daarbij uiteindelijk uit bij een F1 of F2 Kater. Dat zijn de meest voor de hand liggende keuzes, echter de prijs neemt dan ook toe en is niet voor een ieder binnen hun budget.
Een F3 Savannah Kater kan bij ons ook groter worden dan een huiskat, maar dit hangt natuurlijk af van de percentages, zoals hieronder is beschreven.

Elders zult u veelal deze generaties aantreffen, waarvan kittens te koop worden aangeboden als volgt:

 • F1   tussen 50 en 53%
 • F2   29%
 • F3   16%
 • F4   12%
 • F5   4-6%
 • F6   4%
 • F7   4%


Wij hebben de afgelopen 10 jaar de percentages naar een veel hoger plan gebracht. Voordeel daarvan is dat de hoogte toeneemt, maar vooral de vacht is duidelijker gestipt en fraaier van kleur.

Wij fokken in de volgende percentages:

 • F1 van 53% – 77%
 • F2 van 29% -42%
 • F3 van 17% – 22%
 • F4 van   7% – 17%
 • F5 van   9% -14%
 • F6 van   10,5%


Dit mag uniek in Europa worden genoemd. Doordat de percentages hoger zijn, zijn de uiterlijke kenmerken ook sterk verbeterd. Daarnaast hebben wij door jarenlange selectie ook sterk gelet op het uiterlijk en het karakter en gekeken hoe wij zo dicht mogelijk bij de rasstandaard komt.
Het betekend, dat wanneer u bij ons een F5 Savannah Kat aanschaft, deze gelijk kan zijn met een F3 van een andere Savannah fokker, die niet de mogelijkheid heeft of de investering heeft willen doen. Hierin maken wij het verschil!

Savannah en toegestane kleuren

U treft dus bij ons geen fokpoezen of katers aan die:  snow, mink , marble of welke andere niet toegestane kleuren heeft. Wij wensen uitsluitend met rastypische fokpoezen en -katers te fokken, welke overeenkomen met de RASSTANDAARD van TICA.

Zouden wij al onverhoopt  een niet toegestane kleur fokken, dan willen wij dit absoluut niet verkopen als een Savannah met een klein fout kleurtje.
Dergelijke exemplaren met een miskleur dienen niet ingezet te worden voor de fok en dienen te worden verkocht voor een geringe prijs.

DNA testen

Al onze fokdieren zijn DNA getest. Wij fokken uitsluitend met Savannah Katten, die geen afwijkingen kunnen veroorzaken.

Uiteraard is slechts een klein deel testbaar en wat momenteel beschikbaar is, laten wij testen. Het geeft natuurlijk geen garantie, dat een Savannah altijd de leeftijd gaat halen van 17 jaar. Het is net als bij mensen onvoorspelbaar hoe oud een Savannah gaat worden.

Een A,B, C of een SBT ?

Vervolgens maken diverse fokkers u in de war door er ook nog een letter aan toe te voegen, alsof dat iets van een kwaliteitsmerk is.

Laat u daardoor niet misleiden, ga met eigen ogen kijken hoe de fokpoezen, de kitten opvang en of de kittens in huislijke kring opgroeien. Hoe is het gesteld met de hygiene? Wat zegt uw gevoel?

Wij zien de laatste tijd een expolosieve toename van Savannah fokkers. De kwaliteit die door enkelen van hen wordt geleverd is van een slechte kwaliteit en lijken in niets meer op wat de RASSTANDAARD voor schrijft. Koop niet impulsief een Savannah Kat, maar neem de moeite om de Fokker te bezoeken en neem dan een beslissing. U zult dan zonder veel kennis van de Savannah direct waarnemen wat een goede en wat een minder goede Fokker is.

Informatie over de Savannah Kat

Op deze website vindt u veel informatie over de Savannah kat, maar als u overweegt om een Savannah te kopen of als u meer wilt weten over het ras, kunnen wij u het schitterende en zeer complete boek ”De Savannah Kat” van harte aanbevelen.

Prijzen Savannah Kitten

Elders op onze website treft u indicatieve prijzen aan.